Vind mijn programma in Berchem voor schooljaar 2024-25 verder naar onder op deze pagina!

Workshop: een dag vol kleuren

vrijdag 14/6/2024 van 10u. tot 15:30u.

Kleuren worden met de ziel waargenomen en hebben een directe invloed op onze gevoelswereld. We gaan werken met verschillende technieken en gaan ons onderdompelen in kleuren. Bij het nat in nat schilderen gaan we met aquarelverf op een natte ondergrond schilderen, een techniek waarbij het waterelement samenkomt met de kleuren. We leren de techniek en de omgang met de kleuren kennen. Bij pasteltekenen staat ook de kleurervaring centraal maar werken we direct met de vingers op het papier. Bij het werken met oliepastel bereiken de kleuren hun lichtkracht doordat er met olie in gaan schilderen.

Aantal deelnemers: 4 tot 10 max.

Locatie: cultureel centrum corso, Driekoningenstraat 126; 2600 Berchem op loopafstand van het station.

Ook voor deelnemers uit Nederland gemakkelijk bereikbaar.

 Kosten 70€ Alle nodige materialen zijn inbegrepen.                                                                                                          Voor inschrijving en meer inlichtingen contacteer de lesgever of ga naar het Contact                                           Lesgever: Hermelinde Laga, kunsttherapeut - kunstzinnig coach. hermelindelaga@protonmail.com tel: +32 499 708162

Kleurenatelier

5 dagen in de Herfst van 2024

Kleuren worden met de ziel waargenomen en hebben een directe invloed op ons gevoelsleven. Tijdens dit atelier wil ik jullie meenemen op een ontdekkingsreis in de wereld van de kleuren. In de voormiddag gaan we schilderen in de nat in nat techniek die ons een bijzondere kleurervaring schenkt. Door het waterelement verschijnen de kleuren in hun bijzondere glans zoals we ze aan de hemel kunnen aanschouwen in de regenboog en bij zonsopgang en ondergang. We gebruiken de methode van Margarethe Hauschka, waarbij we de kleuren aanvankelijk in een heel lichte sfeer op het papier laten verschijnen. Gedurende het schilderproces verdiepen we de kleuren en kan er een beeld ontstaan.

In de namiddag gaan we werken met kleurpotloden, pastelkrijt en oliepastel. Bij pasteltekenen staat ook de kleurervaring centraal maar werken we direct met de vingers op het papier. Bij het werken met oliepastel bereiken de kleuren een bijzondere lichtkracht doordat we er met olie in gaan schilderen.

Dit atelier is voor iedereen die graag kunstzinnig wil werken, er is geen voorkennis vereist.

Het atelier vindt plaats op 5 vrijdagen: 20/09; 11/10; 08/11; 29/11; 20/12/2024

van 10u. tot 15:30u.

Aantal deelnemers min. 5 max. 10

Locatie: Cc-Berchem, op loopafstand van het Berchem station.

Prijs: €350,00 – materiaal is inbegrepen.

De zeven planetenzegels

7 vrijdagen in het voorjaar van 2025

De planetenzegels werden oorspronkelijk door Rudolf Steiner ontworpen voor het programmaboekje van het congres van de Theosofische vereniging in München in 1907. Aanvankelijk ontwierp hij vijf zegels die elke dag van het congres begeleidden. Later voltooide hij de reeks tot zeven zegels.

De zegels vormen een metamorfosereeks die een afspiegeling is van de zeven grote ontwikkelingsstadia van mens en aarde. De zegels scheppen een toegang tot de wereld van de vorm- en levenskrachten.

Wanneer we deze zegels intensief bekijken komen niet alleen onze fysieke ogen in beweging, maar ons hele lichaam, waarbij vooral de stromingen van ons levenskrachtenlichaam op een bepaalde manier in beweging komen. En wanneer bij het "enkel" kijken ook nog het actieve vormgeven van de zegels komt door tekenen, schilderen en boetseren, dan zal de werking veelvuldig versterkt worden. (R. Steiner)

Tijdens deze cursus gaan we ons naast het delen van achtergrondinformatie vooral kunstzinnig bezig houden met de zeven plantenzegels van Rudolf Steiner. We gaan ze bestuderen vanuit het vormtekenen volgens Rudolf Kutzli. Via schilderen in de nat in nat techniek en pastelkrijt gaan we ze vanuit de beweging in kleur laten ontstaan. Tenslotte gaan we de vormen onderzoeken in hun driedimensionale vorm in klei.

Iedereen kan aan deze cursus deelnemen, geen voorkennis vereist.

De cursus vindt plaats op 7 vrijdagen: 24/1; 14/2; 28/2; 14/3; 4/4; 25/4; 16/5

van 10u. tot 15:30u.

Aantal deelnemers min. 5 max. 10

Locatie: Cc-Berchem, op loopafstand van het Berchem station.

Prijs: €490,00 – materiaal is inbegrepen.

Inschrijvingen en voorwaarden:
Inschrijvingen gebeuren direct bij de lesgever. Het volledige cursusgeld voor het gehele jaar of de reeks dient ten laatste 4 weken voor aanvang van de reeks gestort te worden. Met de betaling van een voorschot is je deelname bevestigd en geeft je het recht op een plaats in de cursus. Kunt u onverwachts niet deelnemen aan de cursus waar u al voor ingeschreven was, laat het dan zo snel mogelijk weten. Zo krijgt iemand anders nog de kans om in te schrijven. Annulering kan enkel schriftelijk via e-mail bij de lesgever en is tot 4 weken voor aanvang van de cursus kosteloos, daarna moeten administratieve kosten gerekend worden. Bij het beëindigen van het volgen van de cursus kan de betalingsverplichting niet beëindigd worden, er zijn geen terugbetalingen van reeds betaalde cursusgelden mogelijk. Wordt de cursus vroegtijdig beëindigd door de lesgever dan worden de cursusgelden voor de niet gegeven lessen terugbetaald. Bij te weinig inschrijvingen wordt het reeds betaalde cursusgeld teruggestort. Kan de cursus niet of gedeeltelijk niet doorgaan door overmacht, dan wordt gekeken naar een oplossing waarin beide partijen de last gezamenlijk dragen of kan er overgestapt worden op online-lessen.